5. října 2016

Postup

1. Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Šalotky necháme zesklovatět v pánvi na rozehřátém másle. Pak přidáme půlky švestek a vsypeme cukr. Společně restujeme asi 2 minuty. Zalijeme vínem a vývarem a vaříme, dokud se tekutina mírně nezredukuje.

2. Husí prsa na kůži nařežeme do mřížky. Poté je opečeme v pánvi nasucho tak, že je nejdříve položíme kůží dolů. Po několika minutách je otočíme a opečeme z druhé strany. Osolíme je a opepříme. Opečená prsa přendáme do zapékací mísy a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi 60 minut.

3. Asi 10 minut před koncem pečení přidáme k masu omáčku se švestkami a společně dopečeme. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Slijeme je a necháme zchladnout. Pak je oloupeme a nastrouháme najemno do mísy. Přidáme sůl, vejce, krupičku a mouku. Vše dobře propracujeme.

4. Z hotového těsta odkrajujeme malé kousky, ze kterých na pomoučeném vále vytvarujeme šišky. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 5-10 minut (podle velikosti šišek). Uvařené bramborové šišky vyjmeme a necháme okapat. Prsíčka podáváme se švestkovou omáčkou a bramborovými šiškami.

[swf file="/wp-content/uploads/drpl/2016/49321/img_2105.mp4" params="width=430&&height=240"]

Ingredience

3 šalotky
250 g švestek
50 g másla
3 lžíce třtinového cukru
100 ml červeného vína
300 ml hovězího vývaru
600 g husích prsou
sůl
čerstvě mletý barevný pepř
600 g brambor
2 vejce
100 g dětské krupičky
150 g polohrubé mouky + na podsypání