30. dubna 2015
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme v míse s vanilkovým cukrem a vmícháme měkký tvaroh. Pak střídavě přidáváme mléko a mouku. Vše postupně vyšleháme na hladké těsto, které necháme chvilku odpočinout v pokojové teplotě.

2. Mezitím si připravíme ovoce. Hrušku rozkrojíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky. Blumy zbavíme pecky a nakrájíme na měsíčky. Dáme je do kastrůlku, podlijeme lžící vody a 2 minuty podusíme. Pak přidáme máslo, med a skořici. Ještě chvilku prohřejeme, aby se okolo ovoce utvořila hustá sirupová šťáva.

3. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Opatrně ho vmícháme do praveného těsta. V pánvi zahřejeme několik kapek tuku a vlijeme do něj naběračku těsta. Lívance smažíme dozlatova z obou stran. Na talíři k nim přidáme teplé ovoce i se sladkou šťávou a do mističky servírujeme zakysanou smetanu.

Ingredience

2 vejce
2 sáčky vanilkového cukru
250 g měkkého tvarohu
300 ml mléka
150 g pohankové mouky
1 hruška
2 blumy
20 g másla
2 lžíce medu nebo javorového sirupu
1/4 lžičky skořice
sůl
tuk na smažení
100 g zakysané smetany nebo tvarohového krému