16. října 2015
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Kroupy namočíme na dvě hodiny do studené vody a pak je uvaříme v osolené vodě doměkka. Uvařené kroupy propláchneme a necháme okapat.

2. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli, mrkev, petržel a brambory oloupeme. Cibuli a petržel nakrájíme na kostičky, mrkev na kolečka a brambory na větší kostky. Cibuli orestujeme v kastrolu na sádle dorůžova, pak přidáme nakrájenou zeleninu a houby. Vše krátce osmahneme, pak zasypeme moukou a opět krátce orestujeme.

3. Základ polévky zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme deset minut. Pak přidáme brambory a bobkový list, osolíme a opepříme. Brambory uvaříme doměkka. Do hotové polévky přidáme kroupy a lístky libečku. Podáváme s pečivem.

Ingredience

100 g krup
sůl
200 g čerstvých hub
1 cibule
2 karotky
1 kořenová petržel
300 g brambor
50 g sádla
30 g hladké mouky
800 ml zeleninového vývaru
3 bobkové listy
mletý černý pepř
4 snítky libečku