26. prosince 2015
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Maso opláchneme a osušíme. Řepy oloupeme. Do hrnce nalijeme vodu a vložíme do ní řepy a maso. Přidáme koření a sůl a vše přivedeme k varu. Maso i řepu zvolna vaříme, dokud nezměknou. Poté vývar přecedíme. Koření odstraníme a maso s řepou nakrájíme na kousky.

2. Z másla a mouky připravíme v čistém hrnci jíšku. Zalijeme ji vychladlým vývarem z masa (asi 1000 ml) a důkladně rozšleháme. Základ na polévku necháme asi 15 minut provařit.

3. Do polévky vsypeme nadrobno nakrájené okurky a dochutíme ji solí, cukrem a nálevem z okurek. Vmícháme do ní řepu a nakrájené maso. Na ta talíři polévku doplníme plátky vejce a posypeme jarní cibulkou.

Ingredience

500 g vepřového plecka
2 bulvy červené řepy (400 g)
2 bobkové listy
1 lžička celého pepře
sůl
50 g másla
50 g hladké mouky
2 velké kyselé okurky
dle chuti cukr a lák z okurek
2 vejce vařená natvrdo
2 jarní cibulky