21. října 2015

Postup

1. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli dobře omyjeme (neloupeme). Do hrnce dáme opláchnuté kosti, část kořenové zeleniny, cibuli i koření. Vše zalijeme asi 2 litry studené vody, přivededeme k varu, poté plamen ztlumíme a za mírného probublávání vaříme asi 2 hodiny. Před koncem vaření přidáme sůl.

2. Máslo utřeme se solí a žloutky. Přidáme mléko s krupičkou a nakonec zlehka vmícháme bílky vyšlehané dotuha. Těsto rozetřeme do vymaštěného pekáčku a v troubě vyhřáté na 190 °C je upečeme dozlatova. Svítek necháme mírně zchladnout a pak ho nakrájíme na čtverečky.

3. Hotový vývar přecedíme. Vložíme do něj zbylou kořenovou zeleninu a uvaříme ji doměkka. Z kostí obereme maso a vrátíme ho do vývaru. Polévku rozdělíme do talířů a doplníme svítkem i nasekanou petrželkou.

Ingredience

3 mrkve
3 petržele
1 větší cibule
2000 g kostí ze zvěřiny (se zbytky masa)
5 kuliček nového koření
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
sůl
30 g másla
3 vejce
1-2 lžíce mléka
4-5 lžic dětské krupičky
tuk na pekáček
3 lžíce nasekané petrželky