15. září 2016

Postup

1. Rohlík nakrájíme na kolečka, dáme do mísy a zalijeme mlékem. Ve větší míse smícháme hovězí maso se solí a rozšlehaným vejcem. Přidáme vepřové maso, bylinky, prolisované stroužky česneku, pepř a rohlík lehce vymačkaný od přebytečné tekutiny. Vše důkladně promícháme a necháme odležet 15 minut.

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hluboké pánvi rozehřejeme olej a cibuli orestujeme dosklovata. Přidáme nakrájené stroužky česneku, rajský protlak a krátce osmažíme. Vše zalijeme vývarem, přivedeme k varu a vmícháme džem, cukr, ocet, nakrájenou chilli papričku a najemno nastrouhaný zázvor. Omáčku dochutíme solí a pokud příliš zhoustne, přilijeme trochu vody.

3. Z masové směsi navlhčenýma rukama vytvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu a dáme je na plech vymazaný olejem. Vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme 6-8 minut. Kuličky i s výpekem přendáme do omáčky a společně dusíme 15 minut. Masové kuličky podáváme s rýží, posypané sezamovými semínky a nakrájenou jarní cibulkou.

Ingredience

1 rohlík (1 den starý)
150 ml polotučného mléka
250 g mletého hovězího masa
sůl
1 vejce
250 g mletého libového vepřového masa
2 lžíce nakrájených lístků šalvěje (nebo ½ lžičky sušené šalvěje)
2 lžíce čerstvých lístků tymiánu (nebo špetka sušeného tymiánu)
2 stroužky česneku
čerstvě drcený černý pepř
Omáčka:
1 cibule
4 lžíce olivového oleje + na plech
2 stroužky česneku
2 lžíce rajského protlaku
300 ml hovězího vývaru
100 g malinového džemu
2 lžíce třtinového cukru
4 lžíce balzamikového octa
1 malá červená chilli paprička
40 g nastrouhaného zázvoru
sůl
Dohotovení:
sezamová semínka na posypání
1 jarní cibulka