12. března 2016

Postup

1. Porce masa po obvodu nakrojíme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na oleji maso osmahneme dozlatova z obou stran a přendáme na vyšší plech. Oloupanou mrkev, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, stejně nakrájíme i řapíkatý celer.

2. Všechnu zeleninu osmahneme ve výpeku po masu, přidáme sekaná rajčata. Společně restujeme asi 10 minut, zalijeme vínem a přidáme tymián i bobkový list. Přidáme společně s vývarm do plechu k masu a pečeme v troubě při 190 °C asi 90 minut.

3. Hotové a měkké telecí opět vyjmeme a do zeleniny vmícháme máslo. Lehce poprášíme lžící mouky, zredukujeme a podle chuti osolíme i opepříme. Osso buco podáváme s bramborovou kaší a posypané citronovou kůrou.

Ingredience

4 telecí plátky s kostí (zadní noha)
2 mrkve
2 cibule
4 řapíky celeru
olivový olej
4 lžíce hladké mouky
100 g sekaných rajčat
4 stružky česneku
5 snítek tymiánu
4 bobkové listy
300 ml bílého vína
100 ml telecího vývaru, může být z kostky
100 g másla
sůl a mletý barevný pepř
kůru z ½ citronu