12. března 2015

Postup

1. Telecí kýtu očistíme a prořízneme do ní kapsu. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. V pánvi rozpustíme polovinu másla, vložíme nakrájený pórek a klíčky a krátce orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme nasekané ořechy a promícháme. Necháme vychladnout.

2. Vychladlou směsí naplníme telecí maso a otvor upevníme špejlí nebo párátky. Pak maso převážeme provázkem, na povrchu osolíme a opepříme a opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji.

3. Opečené maso přendáme do pekáčku, přidáme zbylé máslo, podlijeme trochou vody a přiklopíme. Ve vyhřáté troubě pečeme při 180 °C asi 40 minut. Během pečení podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem. Pak odklopíme a dopečeme dozlatova.

4. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple. Do výpeku přidáme kysanou smetanu, krátce provaříme a podle chuti dosolíme. Maso nakrájíme na plátky a podáváme se šťávou a rýží nebo různě upravenými bramborami.

Ingredience

800 g telecí kýty
1/2 pórku
150 g sójových klíčků
100 g másla
sůl a mletý černý pepř
50 g vlašských ořechů
250 ml kysané smetany