9. ledna 2016

Postup

1. Sušené houby propláchneme a namočíme na dvě hodiny do jednoho litru studené vody. Pak je osolíme, přidáme kmín a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut.

2. Mezitím oloupeme brambory, omyjeme je a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme je do hrnce k houbám a uvaříme do poloměkka.

3. Kvásek dobře rozředíme mlékem a za stálého míchání vlijeme do polévky. Na mírném ohni povaříme ještě asi 15 minut.

4. Nakonec rozmícháme žloutky s kysanou smetanou a přilijeme je do polévky. Zjemníme máslem a za stálého míchání necháme polévku už jen zhoustnout. Nesmí se už dál vařit. Podle chuti ještě polévku dochutíme octem, solí a pepřem a posypeme nasekanou petrželku.

Ingredience

35 g sušených hub
sůl
kmín
200 g brambor
150 g chlebového kvásku
100 ml mléka
2 žloutky
200 ml kysané smetany
2 lžíce másla
ocet
drcený pepř
2 lžíce nasekané petrželky