9. března 2015

Postup

1. Brambory a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Kapustu omyjeme a nakrájíme na širší proužky.

2. Kořenovou zeleninu krátce orestujeme na rozehřátém másle. Přidáme kmín a cibuli a vše osmahneme dozlatova. Zalijeme vývarem, vložíme houby, brambory, kapustu a nakrájený česnek, osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme asi 15 minut.

3. Mezitím připravíme jíšku. Na pánvi rozehřejeme máslo, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání necháme zpěnit. Pak snížíme teplotu a mícháme, dokud jíška nezezlátne. Odstavíme ji a necháme vychladnout.

4. Polévku zahustíme jíškou, dobře rozmícháme a vaříme, dokud není zelenina měkká. Nakonec dochutíme majoránkou, solí a pepřem.

Ingredience

500 g brambor
2 mrkve
1 petržel
1/4 celeru
1 cibule
200 g čerstvých hub
1/4 menší kapusty
1 lžíce másla
1 lžička kmínu
1000 ml zeleninového vývaru
3 stroužky česneku
sůl
2 lžíce majoránky
mletý černý pepř
Jíška:
2 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky