9. července 2015

Postup

1. Houby očistíme a nakrájíme na malé kousky. V pánvi rozehřejeme máslo a houby podusíme doměkka. Osolíme je, opepříme, okmínujeme a necháme vychladnout. Pak vmícháme vejce, podle potřeby zahustíme strouhankou a tvarujeme malé knedlíčky. Vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 5 minut, dokud nevyplavou. Pak je vyjmeme a necháme okapat.

2. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli osmahneme. Přidáme polovinu nakrájeného pórku a brambory. Krátce orestujeme a zalijeme vývarem. Pozvolna vaříme doměkka. 3. Ke konci varu přidáme do polévky tavený sýr a rozmixujeme. Do polévky vložíme zbylý pórek, přilijeme smetanu a krátce povaříme. Nakonec polévku dochutíme muškátovým květem, solí a pepřem. Vložíme houbové knedlíčky, prohřejeme a podáváme.

Ingredience

1 větší pórek
2 brambory
1 cibule
2 lžíce másla
1000 ml zeleninového vývaru
150 g taveného sýra
250 ml smetany
špetka muškátového květu
sůl a mletý černý pepř
Houbové knedlíčky:
300 g čerstvých hub (žampiony)
2 lžíce másla
mletý kmín
1 vejce
strouhanka podle potřeby