9. září 2015

Postup

1. Houby dobře očistíme a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm najemno nasekanou šalotku. Přidáme na kolečka nakrájený pórek a podusíme asi 5 minut.

2. Pak přidáme houby a za stálého míchání dusíme ještě dalších 5 minut.

3. Podušené houby zaprášíme moukou a orestujeme. Zakapeme je citronovou šťávou a zalijeme masovým vývarem. Dobře promícháme, osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Povaříme na mírném ohni ještě asi 15 minut a vmícháme smetanu.

4. Hotovou polévku rozlijeme do talířů, ozdobíme bylinkami a podáváme s chlebem zapečeným se sýrem.

Ingredience

400 g čerstvých hub (nebo žampiony)
2 lžíce másla
2 šalotky
1 pórek
2 lžíce pšeničné mouky
1 lžíce citronové šťávy
800 ml masového vývaru
sůl a mletý černý pepř
špetka muškátového oříšku
80 ml zakysané smetany
bylinky na ozdobení