6. září 2015

Postup

1. Mleté maso vložíme do mísy. Osolíme ho, opepříme a zakapeme Worcestrem. Vmícháme do něj hořčici, prolisovaný česnek, najemno nasekanou cibuli, vejce a petrželku. Směs dle potřeby zahustíme strouhankou.

2. Z masové hmoty vytvarujeme kuličky. Nejdříve je ze všech stran opečeme na rozehřátém oleji na pánvi, pak je v troubě při 190 °C necháme asi 10 minut dojít.

3. Brambory oloupeme a společně s očištěnou dýní nakrájíme na menší kousky. Vše vsypeme do hrnce, zalijeme mlékem a osolíme. Zeleninu velmi zvolna uvaříme doměkka. Pak mléko slijeme. Zeleninu rozmixujeme. Pyré zjemníme máslem a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

4. Zakysanou smetanu dochutíme solí a pepřem a vmícháme do ní nadrobno nasekanou pažitku. Společně s pyré ji servírujeme ke kuličkám.

Ingredience

Na masové kuličky:
600 g mletého masa
sůl a mletý černý pepř
několik kapek Worcestru 
1 lžíce plnotučné hořčice
2 stroužky česneku
1 cibuli
1 vejce
2 lžíce nasekané petrželky
dle potřeby strouhanku
olej na smažení
Na bramborovo-dýňové pyré:
500 g brambor
500 g očištěné dýně
asi 600 ml mléka
sůl
3 lžíce másla
mletý černý pepř
muškátový oříšek
Na smetanový dip:
250 g zakysané smetany
sůl
mletý černý pepř
hrst sekané pažitky