6. listopadu 2015

Postup

1. Dýni očistíme, odstraníme semínka a čistou dužinu nakrájíme na kostičky. Polovinu uvaříme doměkka, scedíme a rozmixujeme ponorným mixérem do hladké konzistence.

2. V hluboké pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm zbytek nakrájené dýně. Když začne měnit barvu, přidáme rýži. Společně chvíli orestujeme. Pak rýži zalijeme bílým vínem a na mírném plameni za stálého míchání vaříme, až se víno trochu vstřebá.

3. Poté přilijeme rozmixovanou dýni a část zeleninového vývaru. Stále vaříme na mírném plameni za občasného míchání téměř doměkka. Během vaření přiléváme vývar.

4. Ke konci varu přimícháme mascarpone a ještě chvíli povaříme. Do hotového rizota přimícháme strouhaný parmezán, podle chuti ho osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme baby špenát a podáváme.

Tip: Rizoto by mělo být spíše kašovité. Pokud by bylo příliš husté, můžeme ho zředit vývarem.

Ingredience

750 g dýně (nejlépe hokkaido)
100 g másla
300 g kulatozrnné rýže na rizoto
100 ml bílého vína
400 ml zeleninového vývaru
150 g mascarpone
50 g parmazánu
sůl a mletý černý pepř
hrst mladého špenátu