23. dubna 2015

Postup

1. Citrony omyjeme a osušíme. Z jednoho citronu ostrouháme kůru a dáme ji stranou. Pak z něj vymačkáme šťávu. Rybí filet omyjeme a osušíme, nakrájíme na porce a pokapeme asi 2 lžícemi citronové šťávy.

2. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Tymián opláchneme a lístky nasekáme najemno. Cibuli, polovinu tymiánu a citronovou kůru dáme do mísy a promícháme se 3 lžícemi oleje. Přidáme bobkový list a ke směsi prolisujeme česnek. Osolíme a opepříme. Porce ryby vložíme na 2 hodiny do této marinády.

3. Zbytek tymiánu smícháme s nasekanou petrželkou. Vejce rozšleháme a lehce osolíme. Porce ryby vyjmeme z marinády, osušíme a poprášíme moukou. Pak je obalíme ve vejci a nakonec v bylinkách.

4. Tresku zvolna opečeme ve větší pánvi na zbylém rozehřátém oleji z obou stran a přitom opakovaně potíráme marinádou. Na talíři rybu posypeme bylinkami a obložíme plátky zbylého citronu. Jako příloha jsou vhodné šťouchané brambory.

Ingredience

2 chemicky neošetřené citrony
800 g tresky (filet)
2 cibule
1/2 svazku tymiánu
4 lžíce olivového oleje
1 bobkový list
2 stroužky česneku
sůl a mletý bílý pepř
hrst nasekané petrželky
1 vejce
1 lžíce hladké mouky
bylinky na ozdobení