18. ledna 2016

Postup

1. Lilek propícháme vidličkou, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut doměkka. Pak ho necháme vychladnout a vydlabeme dužinu.

2. Vložíme ji do misky, přidáme mleté maso a vejce a dobře promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhankou a dochutíme solí, pepřem, paprikou a skořicí. Přidáme najemno nakrájenou cibulku a koriandr.

3. Z masové směsi tvarujeme kuličky, které osmažíme v pánvi na rozehřátém oleji nebo upečeme v troubě rozehřáté na 190 °C.

4. Mezitím si připravíme omáčku. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a osmahneme na olivovém oleji. Přilijeme sterilovaná rajčata a přivedeme k varu. Necháme krátce povařit a dochutíme chilli, cukrem, nasekanou petrželkou a podle chuti osolíme a opepříme. Upečené kuličky vložíme do omáčky a prohřejeme. Podáváme s kuskusem.

Ingredience

1 lilek
800 g mletého vepřového masa
1 vejce
2 lžíce strouhanky
sůl a mletý černý pepř
1 lžíce mleté papriky
1 lžička mleté skořice
1 malá cibule
2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
olej na opečení
Omáčka:
1 malá cibule
3 stroužky česneku
olivový olej
800 g sterilovaných rajčat
1 lžička chilli
cukr
3 lžíce nasekané petrželky