18. března 2015

Postup

1. Rybu nakrájíme na stejně velké kostky, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a necháme odležet. Část pórku nakrájíme na kostičky, rajčátka rozčtvrtíme. Omytou cuketu a papriky zbavené semínek nakrájíme na kostky a vše lehce orestujeme na olivovém oleji.

2. Kuskus nasypeme do větší mísy, zalijeme vroucím zeleninovým vývarem, přikryjeme a necháme stát asi 7 – 8 minut. Pak k němu přidáme orestovanou zeleninu, piniové oříšky, nasekanou petržel, vše promícháme a dochutíme solí a pepřem.

3. V menší misce smícháme med, šťávu z limetky a postupně zašleháváme olivový olej, až omáčka mírně zhoustne. Pak vmícháme najemno nasekaný koriandr.

4. Odleželou rybu napíchneme na čtyři stejně dlouhé špízové jehly, kousky prokládáme zbylým pórkem nakrájeným na plátky. Špízy zprudka opečeme ze všech stran na olivovém oleji. Kuskus rozdělíme na talíře, položíme na něj špízy a přelijeme je připravenou omáčkou.

Ingredience

400 g halibuta (platýze)
sůl
mletý černý pepř
olivový olej na pokapání a opečení
1/2 pórku
100 g keříkových rajčátek
1 cuketu
200 g barevných paprik
350 g kuskusu
450 ml zeleninového vývaru
2 lžíce nasucho opražených piniových oříšků
1/3 svazku petržele
1 lžíci medu
1 limetku
4 lžíce olivového oleje
1/2 svazku koriandru