16. září 2015

Postup

1. Želatinu namočíme do studené vody a necháme 10 minut nabobtnat. Mléko zahřejeme téměř k bodu varu, ale nevaříme. Nabobtnalou želatinu vymačkáme a necháme rozpustit v horkém mléce.

2. Smetanu s cukrem a dření z vanilkového lusku promícháme a přivedeme k varu. Odstavíme, vlijeme mléko s rozpuštěnou želatinou a vmícháme na jemno nastrouhanou limetkovou kůru. Směs rozdělíme do kovových formiček a uložíme nejméně na 6 hodin do chladničky.

3. Ovoce očistíme a zbavíme stopek. Dáme jej do kastrůlku, smícháme s cukrem (množství podle potřeby upravíme) a podlijeme 100 ml vody. Pudinkový prášek rozmícháme v 50 ml vody a vlijeme do ovocné směsi. Povaříme asi 1 minutu a odstavíme.

4. Ztuhlou panna cottu ve formičkách namočíme asi na 10 vteřin do horké vody a vyklopíme na talířky. Podáváme s ovocnou omáčkou. Můžeme ozdobit limetkovou kůrou.

Ingredience

Na panna cottu:
10 g želatiny
150 ml plnotučného mléka
600 ml 33% smetany ke šlehání
120 g moučkového cukru
dřeň z 1 vanilkového lusku
kůru z 1 limetky
Na omáčku:
450 g zahradního ovoce (maliny, borůvky, rybíz, ostružiny)
asi 100 g krupicového cukru
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku