1. srpna 2015

Postup

1. Kroupy namočíme na dvě hodiny do studené vody a pak uvaříme do poloměkka. Pohanku spaříme horkou vodou a dáme do kastrůlku se silným dnem. Zalijeme vodou asi 1cm nad pohanku, osolíme a povaříme 7 minut. Pak ji odstavíme a necháme pod pokličkou dojít.

2. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Obě cibule oloupeme a nakrájíme na měsíčky, česnek nasekáme nadrobno, slaninu nakrájíme na kostičky. Slaninu osmahneme v pánvi na polovině sádla dorůžova. Přidáme cibuli a česnek, po dvou minutách přisypeme houby a na mírném plameni restujeme alespoň deset minut.

3. Pak vše promícháme s pohankou a kroupami, osolíme, opepříme a dochutíme majoránkou. Ještě jednou dobře promícháme a přendáme do sádlem vymazané zapékací mísy (nebo menších misek). Zapékáme při 200 °C asi deset minut dozlatova. Podáváme ozdobené čerstvou majoránkou.

Ingredience

50 g krup
300 g pohanky
sůl
300 g směsi lesních hub
1 červená cibule
1 bílá cibule
2-3 stroužky česneku
100 g anglické slaniny
60 g sádla
mletý černý pepř
majoránka
čerstvá majoránka na ozdobení