11. září 2015

Postup

1. V malém množství vlažné vody rozmícháme rozdrobené droždí s cukrem, 1 lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Do větší mísy prosejeme zbylou mouku, přidáme kvásek, 3 lžíce oleje, 1 lžičku soli a 300 ml vody. Prohněteme a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Povrch těsta potřeme olejem, přikryjeme a necháme hodinu kynout na teplém místě.

2. Houby očistíme a nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli na půl kolečka. Mozzarellu a plátky slaniny překrojíme na větší kousky.

3. V pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje a orestujeme cibuli se slaninou. Přidáme houby spolu s omytými lístky rozmarýnu a směs dusíme, než se vypaří všechna tekutina. Podle chuti osolíme, opepříme a poté pánev odstavíme.

4. Vykynuté těsto rozválíme na vyšší placku, kterou rozprostřeme na plech s pečicím papírem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Dvě lžíce vody promícháme s 1 lžící oleje a směsí potřeme povrch těsta. Pečeme v předehřáté troubě při 220 °C asi 25 minut. Na upečenou focacciu rozložíme houbovou směs, posypeme kousky mozzarelly a dáme zapéct do trouby asi na 5 minut. Hotovou focacciu můžeme dozdobíme lístky rozmarýnu nebo rukoly.

Ingredience

20 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
450 g hladké mouky
6 lžic olivového oleje
sůl a mletý černý pepř
200 g směsi čerstvých hub
1 červená cibule
100 g mozzarelly
150 g plátků slaniny
1 snítka rozmarýnu