10. srpna 2016
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Tresku vaříme ve vroucí osolené vodě asi 7 minut. Pak ji vyjmeme, necháme okapat a vychladnout. Nakrájíme ji na drobné kousky a vložíme do mísy. Přidáme brambory a vše společně rozmačkáme.

2. Pak ochutíme solí a pepřem a vmícháme prolisovaný česnek, petrželku, strouhanku, vejce a nakonec přilijeme mléko. Z hmoty vytvarujeme kuličky velké asi jako vlašský ořech. Osmahneme je v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova.

3. Všechnu zeleninu na omáčku očistíme a nakrájíme na kousky. Orestujeme ji v pánvi na oleji. Pak přilijeme víno a pozvolna vaříme asi 15 minut. Nakonec omáčku dochutíme solí a pepřem a lehce promixujeme. Podáváme ji s tresčími kuličkami.

Ingredience

600 g filetů z tresky
sůl
200 g uvařených a oloupaných brambor
mletý černý pepř
2 stroužky česneku
2 lžíce nasekané petrželky
3 hrsti strouhanky
2 vejce
200 ml mléka
rostlinný olej na smažení
Španělská omáčka:
3 stroužky česneku
1 cibule
150 g pórku
4 červené papriky
1 zelená paprika
3 rajčata
3 lžíce olivového oleje
200 ml bílého vína
sůl s drcený barevný pepř