8. října 2015

Postup

1. Květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Šalotku očistíme a nakrájíme nadrobno. Libeček, pažitku a tymián omyjeme.

2. V hrnci rozehřejeme 4 lžíce olivového oleje a orestujeme na něm šalotku. Když zesklovatí, přidáme brambory a květák. Malou část květáku si odložíme stranou. Vše zalijeme vývarem a mlékem, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 20 minut.

3. Nakonec polévku osolíme, opepříme, přidáme smetanu a bylinky. Rozmixujeme ji ponorným mixérem dohladka a necháme zchladnout. Pak ji dáme do lednice vychladit. Před podáváním polévku zakapeme olejem a ozdobíme květy pažitky a zbylým květákem nasekaným nadrobno.

Ingredience

500 g květáku
200 g brambor
2 šalotky
4 snítky libečku
8 snítek pažitky
4 snítky tymiánu
olivový olej
400 ml zeleninového vývaru
400 ml mléka
sůl a mletý černý pepř
100 ml 33% smetany
pažitkové květy na ozdobu