8. února 2015

Postup

1. Květák rozkrájíme na menší růžičky a povaříme v osolené vodě asi 10 minut. Slijeme a necháme okapat.

2. Ve větší pánvi rozpustíme máslo a za stálého míchání přisypeme hladkou mouku. Krátce osmažíme, ochutíme hořčicí a zalijeme mlékem i smetanou. Za stálého míchání přivedeme omáčku k varu. Vaříme ji asi 10 minut, dokud omáčka nedosáhne jemné a husté konzistence. Na závěr do omáčky rozdrolíme nivu a vmícháme nasekanou pažitku. Dochutíme solí a bílým pepřem.

3. Květák rozložíme do tukem vymazané zapékací misky a zalijeme ho připravenou omáčkou. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem se strouhankou a pečeme při 190 °C. Hotový pokrm posypeme čerstvou pažitkou a podáváme.

Ingredience

1 květák
sůl
1 svazek pažitky
mletý bílý pepř
50 g ementálu
50 g strouhanky
Na omáčku:
30 g másla
30 g hladké mouky
1 lžička dijonské hořčice
150 ml mléka
200 ml 12% smetany na vaření
100 g nivy