30. července 2016

Postup

1. Žebra očistíme a rozkrájíme na kusy. Do velkého hrnce dáme cibuli na čtvrtiny, rozpůlenou palici česneku, cukr, uzenou i sladkou papriku, vrchovatou lžíci soli, tymián, ocet, celý pepř, šťávu z limety a vše zalijeme 2 litry vody. Přivedeme k varu, vložíme žebra a vaříme doměkka asi 50 minut.

2. Cibuli a česnek očistíme a nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli s česnekem osmažíme. Zalijeme rajčaty a přidáme ostatní suroviny. Pozvolna vaříme do zhoustnutí asi 20 minut, rozmixujeme a dochutíme solí.

3. Vařená žebra vyndáme z vývaru, pomažeme je marinádou a uložíme do lednice alespoň 30 minut. Grilujeme asi 10 minut z každé strany za častého potírání marinádou.

4. Kukuřičné klasy krátce povaříme v osolené vodě doměkka, zabalíme je do alobalu s kousky másla, osolíme a zabalíme. Za občasného obracení je grilujeme asi 10 minut.

TIP: Pokud nám nevyjde počasí, můžeme žebra upéct v troubě. Pečeme při 220 °C asi 20 minut.

Ingredience

1 cibuli
1 palici česneku
90 g třtinového cukru
1 lžíci mleté uzené papriky
1 lžíci mleté sladké papriky
1 lžíci soli
4 snítky čerstvého tymiánu
125 ml jablečného octa
1 lžíci celého pepře
2 kg vepřových žeber z boku
1 limetu
Na bbq omáčku:
1 cibuli
2 stroužky česneku
400 g konzervovaných krájených rajčat
2 lžičky dijonské hořčice
1 lžičku kajenského pepře
1 lžičku soli
1 lžičku mleté uzené papriky
1 lžíci mleté sladké papriky
90 g třtinového cukru
60 ml worcesterské omáčky
90 g medu
Na grilovanou kukuřici:
150 g másla
vločkovou sůl
4 kukuřičné klasy