20. ledna 2016
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Brokolici rozebereme na růžičky. V hrnci přivedeme k varu vodu, vložíme brokolici a 5 minut povaříme. Brokolici scedíme a přendáme do zapékací mísy. Troubu předehřejeme na 200 °C.

2. V kastrolu rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět pokrájenou cibuli. Pak k ní rozdrobíme sýr, zalijeme ho smetanou a prohřejeme. Metličkou sýr rozšleháme, aby se úplně rozpustil. Sýrovou omáčkou zalijeme brokolici, navrch nasypeme strouhaný parmazán a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 20 minut.

3. Mezitím orestujeme na pánvi nasucho strouhanku. Pak strouhanku z pánve přendáme do misky. Pánev vytřeme, vlijeme do ní olej a necheme na něm změknout nakrájenou cibulku. Přidáme k ní noky a 5 minut je opečeme. Nakonec vsypeme strouhanku, promícháme a sundáme z ohně.

4. Zapečenou brokolici rozdělíme na dvě porce, k té pánské přidáme bramborové noky se strouhankou.

Ingredience

1 hlávka brokolice (400 g)
1 lžíce másla
1 malá cibule
100 g sýra s modrou plísní
150 ml smetany 30%
50 g parmazánu
mletý černý pepř
Navíc:
3 lžíce strouhanky
1 lžíce oleje
1 malá cibule
200 g bramborových noků