22. července 2016

Postup

1. Droždí rozmícháme se lžičkou cukru, 50 ml vlažné vody a 2 lžícemi mouky. Kvásek necháme vzejít.

2. Podmáslí smícháme s vejci, rumem, citronovou kůrou a solí. Pak přidáme prosátou špaldovou i hladkou mouku a kvásek. Těsto zlehka promícháme a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Z těsta pak pečeme v pánvi na rozehřátém oleji lívance silné asi 1 cm. Hotové dáváme na zahřátý talíř a uchováme v teple.

3. Blumy omyjeme, rozpůlíme, vyndáme pecky a nakrájíme na plátky. Dáme do pekáčku, přidáme máslo, polovinu cukru a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C. Pokud jsou blumy málo šťavnaté, podlijeme je malým množstvím vody.

4. Pečené měkké blumy dáme stranou a šťávu z pekáčku nalijeme do kastrůlku. Přidáme zbylý cukr, vanilkový cukr, skořici a polovinu vody. Ve zbylé vodě rozmícháme vanilkový pudinkový prášek, vlijeme do vroucí šťávy a povaříme 2 minuty. Teplé lívanečky podáváme s pečenými blumami přelité omáčkou.

Ingredience

10 g droždí
1 lžičku krupicového cukru
400 ml podmáslí
100 g hladké mouky
2 vejce
2 lžíce rumu
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
špetku soli
200 g špaldové mouky
olej na opékání
Na omáčku:
300 g blum
50 g másla
50 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
½ lžičky skořice
200 ml vody
1 lžíce vanilkového pudinkového prášku