15. července 2013

Postup

1. Celer očistíme a nakrájíme na tenké hranolky. Vložíme jej do misky, přidáme 1/2 lžičky soli, 4 lžíce olivového oleje a grilovací koření. Misku přikryjeme talířem a protřeseme, aby se každý kousek celeru obalil kořením i olejem. Hranolky rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 30 minut. Během pečení je několikrát otočíme.

2. Sušená rajčata nasekáme na jemno a promícháme s rajčatovým pyré. Směs ochutíme bazalkou, cukrem, pepřem a solí a rozmixujeme dohladka.

3. Tresku očistíme, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Česnek oloupeme a nasekáme na jemno. V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a rybu z obou stran opečeme, po chvíli přidáme česnek a máslo a orestujeme společně. Tresku podáváme s celerovými hranolky a rajčatovou omáčkou.

Ingredience

800 g tmavé tresky
sůl a mletý černý pepř
sušený tymián
3 stroužky česneku
olivový olej
3 lžíce másla
Na hranolky:
1 bulva celeru
1 lžíci grilovacího koření
Na omáčku:
3 sušená rajčata
250 ml rajčatového pyré
1 lžíce nasekané bazalky
třtinový cukr