1. srpna 2016

Postup

1. Předehřejte troubu na 180 °C. Rozválejte listové těsto na pomoučeném vále a vykrájejte kolečka velká tak, aby vyplnila košíčky na tartaletky i po bocích formiček. Těsto by mělo vystačit na 8–10 tartaletek o průměru 10 cm. Ideální jsou formičky, které mají volné dno, upečené košíčky se pak lépe vyndávají, aniž by se poškodily. Vymažte je tukem – nejlepší je olej ve spreji. Formičky vyložte těstem, dno lehce propíchejte vidličkou a předpečte je alespoň 10 minut vyplněné keramickými fazolemi na pečení, které zabrání tomu, aby se těsto při pečení sesunulo.

2. Mezitím si připravte hrušky. Oloupané a zbavené jadřinců je rozkrájejte na měsíčky. Na pánvi je krátce poduste s máslem, medem a špetkou soli. Na závěr přidejte ještě fíky rozkrojené na čtvrtiny. Celkem by příprava ovoce měla trvat kolem 5 minut, dokud hrušky lehce nezměknou a šťáva v pánvi nezhoustne na sirup. Pokud ovoce pustí hodně šťávy, můžete jej vyjmout a šťávu pak samostatně zredukovat na požadovaný sirup.

3. Předpečené košíčky nyní můžete naplnit ovocem, gorgonzolou, doplnit karamelovým ovocným sirupem a navrch posypat ořechy. Pečte je při 180 °C 20–25 minut, dokud okraje těsta nebudou zlatavé.

Markétu Pavleje ve světě foodblogerů netřeba zdlouhavě představovat. Její úspěšný blog Kitchenette.cz, který založila před čtyřmi lety, patří mezi respektované a oceňované blogy, což ostatně potvrzuje 1. místo v soutěži Blogerka roku 2015 v kategorii Food či několik dalších ocenění v soutěži Food blog roku. Pro portské víno značky Sandeman Markéta vytvořila lahodné sezonní recepty, které stojí za to vyzkoušet.

Ingredience

400 g listového těsta
2 lžíce másla
2 lžíce medu
špetka soli
2 hrušky
3 fíky
250 g gorgonzoly nebo gorgonzoly dolce
3 polévkové lžíce vlašských ořechů