12. června 2016

Postup

1. Ryby očistíme a případně zbavíme šupin a žaber. Opláchneme je studenou vodou a osušíme. Do boků ryb uděláme pár zářezů, do každého dáme kousek rozmarýnu.

2. V misce smícháme olivový olej, citrónovou šťávu, cukr, najemno nakrájenou chilli papričku, prolisovaný česnek a ochutíme vše solí a pepřem. Promícháme metličkou, až vznikne hustá emulze.

3. Ryby dáme do misky a důkladně je potřeme připravenou emulzí. Necháme v chladu marinovat asi 1-2 hodiny.

4. Cibuli oloupeme a nakrájíme na dílky. Limetu očistíme a nakrájíme na plátky. Rajčátka oddělíme od větvičky a omyjeme.

5. Na plech rozložíme pečící papír a poklademe ho cibulí. Na cibuli umístíme ryby a obložíme rajčátky a plátky limetky. Lehce pokapeme zbylou marinádou a ryby grilujeme asi 15-20 minut.

6. Oloupeme brambory a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek očistíme a nasekáme nadrobno. V pánvi rozehřejeme olej a cibuli s česnekem osmažíme, přidáme brambory, osolíme, opepříme a opečeme. Nakonec do brambor vmícháme lístky špenátu a krátce orestujeme.

Ingredience

Na rybu:
4 mořské ryby (makrela, cípal hlavatý, mořský vlk nebo jiná mořská ryba)
1 snítku rozmarýnu
asi 5 lžic olivového oleje
šťávu z jednoho citrónu
1 lžíci třtinového cukru
1 chilli papričku
2 stroužky česneku
sůl a mletý černý pepř
1 cibuli
1 limetku
200 g baby rajčátek
Na přílohu:
500 g vařených brambor ve slupce
1 cibuli
2 stroužky česneku
150 g listového špenátu