7. června 2014

Postup

1. V misce, kterou můžeme postavit na hrnec, prošleháme metlou 3 žloutky se 2 lžícemi octa. Šleháme je v páře do zhoustnutí, aby se voda nevařila. Občas hrnec odstavíme a omáčku na okrajích misky setřeme špachtlí. Hotová holandská omáčka by měla být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků.

2. Vmícháme malou naběračku rozpuštěného másla, zašleháme a postup zopakujeme. Pak holandskou omáčku dochutíme zakysanou smetanou, solí, nasekaným estragonem, pepřem a citronovou šťávou. Omáčku promícháme, prohřejeme a ostavíme.

3. Přivedeme vodu k varu, přilijeme 3 lžíce octa. Postupně vkládáme do vroucí vody jednotlivá vejce vyklepnutá do naběračky. Voda se nesmí prudce vařit, vaříme je asi 2 minuty. Pak je vyjmeme a necháme okapat.

4. Na každou polovinu opečené žemle naneseme trochu holandské omáčky, nařasíme plátek šunky, položíme na něj vejce a všechno přelijeme holandskou omáčkou.
 

Ingredience

8 vajec
vinný ocet
4 žemle (burgerové bulky)
200 g šunky
Na holandskou omáčku:
3 žloutky
100 g rozpuštěného másla
30 g zakysané smetany
sůl
4 snítky estragonu
mletý bílý pepř
šťáva z 1/2 citronu