7. června 2014

Postup

1. Smícháme půl litru vody s octem a v kastrůlku přivedeme k varu. Osolíme a zmírníme teplotu tak, aby se ve vodě netvořily bublinky. Vejce rozklepneme do naběračky a opatrně vyklopíme do vody. Když se bílek uzavře a drží tvar, zvýšíme mírně teplotu a vaříme podle požadované hustoty žloutku 3-6 minut.

2. Pak choi (nebo špenát) dokonale propláchneme a necháme okapat. Zeleninu zprudka opečeme v hluboké pánvi na rozehřátém olivovém oleji. Osolíme a jakmile listy povadnou, rozdělíme je na nahřáté talíře,

3. Semínka nasucho opražíme. Mandlovou smetanu lehce našleháme. K zelenině přidáme vajíčka, kopeček smetany a posypeme semínky.

4. Jako nápoj podáváme mandlové mléko buď z biobchodu, nebo připravené doma. Postup: 100 g mletých mandlí několik minut mixujeme se 400 ml horké vody, pak přecedíme přes jemné sítko a osladíme.

Ingredience

120 ml octa
sůl
4 vejce
300 g zelí pak choi (nebo čerstvého listového špenátu)
2 lžíce olivového oleje
4 lžíce semínek (slunečnice, dýně, sezam)
100 ml mandlové smetany
400 ml mandlového mléka