5. června 2016

Postup

1. Maso omyjeme a nakrájíme na nudličky. Feferonky nasekáme nadrobno. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Feferonky a zázvor promícháme, přidáme sambal oelek, lístky šalvěje, 5 lžic citronové šťávy, 2 lžíce oleje, sůl a pepř. Do směsi vložíme maso a necháme asi 60 minut marinovat.

2. Brambory omyjeme a povaříme v osolené vodě asi 20 minut. Rajčátka omyjeme a osušíme. Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Papriku nakrájíme na kostky.

3. Maso necháme okapat a napichujeme ho střídavě s rajčaty, cibulí, paprikou a vařenými bramborami na navlhčené špejle. Na pánvi rozpálíme olej a špízy ze všech stran opečeme. Pak je přendáme do pekáčku a při 180 °C pečeme ještě asi 10 minut. (Špízy můžeme připravit i na grilu).

4. Ke špízům podáváme jogurtovou omáčku nebo rajčatový dip. Omáčka: Jogurt, řeřichu, dvě lžíce citronové šťávy a stroužek drceného česneku promícháme. Dochutíme cukrem, solí a pepřem a necháme vychladit. Rajčatový dip připravíme z pikantního kečupu, který ochutíme utřeným zbylým česnekem a nadrobno nakrájenou cibulkou.

Ingredience

250 g kuřecích prsou
2 červené feferonky
50 g čerstvého zázvoru
na špičku nože sambal oeleku
5 lístků šalvěje
7 lžic citronové šťávy
4 lžíce oleje
sůl a mletý černý pepř
24 malých brambor
16 cherry rajčat
8 malých cibulí
1 větší žlutá paprika
Omáčka a dip:
250 g jogurtu
2 lžíce řeřichy
2 stroužky česneku
špetka krupicového cukru
8 lžic pikantního kečupu
1 jarní cibulka