2. června 2016
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Čočku propláchneme a necháme okapat. Jednu cibuli oloupeme a nasekáme najemno. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Zaprášíme moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku.

2. Jíšku zalijeme studeným vývarem (nebo vodou) a dobře rozmícháme. Pak přidáme čočku a prolisovaný česnek, podle chuti osolíme a opepříme. Při mírné teplotě vaříme doměkka.

3. Mezitím připravíme špízy: Druhou cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Každý páreček rozkrájíme na 4 kousky a oba konce každého špalíčku nařízneme do kříže. Kousky párku napíchneme na špejle a proložíme je cibulí.

4. Špízy dáme na pekáček a párečky s cibulí opečeme v troubě vyhřáté na 220 °C. Polévku nalijeme do misek, přidáme špízky a ozdobíme majoránkou.

Ingredience

400 g čočky
2 cibule
50 g másla
3 lžíce hladké mouky
1000 ml zeleninového vývaru (nebo vody)
4 stroužky česneku
sůl a mletý černý pepř
4 nožičky párku
lístky čerstvé majoránky na ozdobení