26. května 2014

Postup

1. Obě cibule oloupeme a nasekáme nadrobno. V pánvi rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět polovinu množství cibule. Pánev odstavíme a cibuli necháme zchladnout.

2. Do mísy vložíme mleté maso. Přidáme vejce, orestovanou cibuli, strouhanku a mléko. Vše osolíme a propracujeme.

3. Z masové hmoty vytvarujeme navlhčenýma rukama kuličky. (Je-li masová fáš příliš řídká, zahustíme ji další strouhankou.)

4. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a kuličky na něm po částech velmi zvolna opečeme. Hotové je odložíme stranou.

5. Ve výpeku orestujeme zbylou cibuli. Přilijeme vývar se smetanou. Základ na omáčku vaříme do zhoustnutí. Pak ho dochutíme sójovou omáčkou, popř. solí a pepřem a vmícháme do něj nasekanou pažitku.

6. Masové kuličky vrátíme do pánve a necháme je v omáčce prohřát. Pak pánev odstavíme. Kuličky podáváme s vařenými brambory, kaší nebo jinou bramborovou přílohou a s kompotovanými brusinkami.

Ingredience

2 menší cibule
1 lžíci másla
500 g mletého masa (vepřové+hovězí)
1 vejce
asi 4 lžíce strouhanky
asi 4 lžíce mléka
sůl
olej na smažení
250 ml zeleninového vývaru
200 g smetany (33%)
dle chuti sójovou omáčku
mletý černý pepř
svazeček pažitky