19. května 2016

Postup

1. Kousky lososa osolíme, opepříme a přendáme je do mísy. Zalijeme šťávou z citronu, dvou pomerančů a olivovým olejem. Lososa necháme marinovat asi 30 minut.

2. Poté filety lososa vyjmeme z marinády a vložíme je do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Zakápneme olejem a pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 8-12 minut.

3. Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme nadrobno. Osmahneme ho v pánvi na másle. Poté přilijeme marinádu a 100 ml vývaru a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Ve zbylém vývaru rozmícháme škrob a vlijeme ho do omáčky. Promícháme a krátce povaříme. Dochutíme solí, pepřem a cukrem. Nakonec do omáčky vmícháme vykrájené kousky dužiny ze zbylých pomerančů. Pečeného lososa podáváme s omáčkou a např. těstovinami.

Ingredience

4 filety z lososa bez kůže
sůl a mletý černý pepř
šťáva z ½ citronu
4 pomeranče
2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
2 stonky řapíkatého celeru
2 lžíce másla
150 ml zeleninového vývaru
1 lžička kukuřičného škrobu
1 lžička krupicového cukru