12. května 2016

Postup

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a stroužky česneku oloupeme a nakrájíme najemno. Kořenovou petržel očistíme a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme pokrájenou cibuli, česnek, kořenovou petržel a za stálého míchání smažíme pět minut. Přidáme nakrájené brambory, osolíme, opepříme a zeleninovou směs opékáme dalších pět minut. Růžičkovou kapustu očistíme, omyjeme a nakrájíme na poloviny.

2. Připravený základ polévky zalijeme vývarem a přisypeme kmín. Přidáme polovinu množství kapusty a přivedeme k varu. Když jsou brambory měkké, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté přidáme zbylou růžičkovou kapustu, dochutíme solí a několik minut povaříme. Nakonec zjemníme smetanou.

3. Toastový chléb nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo a chléb na něm osmažíme dozlatova. Plátky slaniny překrájíme na menší kusy a opečeme je na pánvi nasucho. Připravenou polévku před servírováním ozdobíme opečeným chlebem společně s kousky slaniny.

Ingredience

500 g brambor
1 cibule
4 stroužky česneku
1 kořenová petržel
2 lžíce olivového oleje
sůl a mletý černý pepř
1000 ml zeleninového vývaru
½ lžičky kmínu
500 g růžičkové kapusty
250 ml smetany
4 plátky toastového chleba
50 g másla
8 plátků slaniny