10. května 2013

Postup

1. Fazole a čočku dáme každé zvlášť do misky. Zalijeme studenou vodou a necháme do druhého dne namočené. Pak fazole slijeme. V hrnci je zalijeme novou studenou vodou a vaříme na mírném ohni asi 50 minut doměkka. Stejně postupujeme u čočky, kterou ale vaříme jen asi 15 minut doměkka.

2. Cibuli oloupeme. Jablk0 zbavíme jádřince. Cibuli i jablko nakrájíme na slabé měsíčky. V pánvi s nepřilnavým povrchem zahřejeme olej a cibuli na něm restujeme do změknutí. Pak ji zasypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme nakrájené jablko, ocet, mošt a tymián a společně asi 5 minut povaříme.

3. Uvařené fazole a čočku slijeme a dáme společně do mísy. Osolíme a opepříme. Přidáme karamelovou cibuli s jablkem a promícháme.

Ingredience

200 g sušených bílých fazolí
100 g černé čočky
1 velká cibule
1 zelené jablko
2 lžíce řepkového oleje
2 lžíce nerafinovaného cukru
100 jablečného octa
250 ml jablečného moštu
2 snítky tymiánu
sůl a mletý černý pepř
na ozdobu listy salátu