10. května 2014

Postup

1. Chřest omyjeme, oloupeme a odkrojíme dřevnaté konce prýtů. V širokém hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme, přidáme cukr a připravený chřest vaříme na mírném ohni asi 5-8 minut (podle tloušťky výhonů). Uvařený chřest slijeme a necháme okapat.

2. Smícháme zakysanou smetanu s jogurtem. Omyjeme bylinky, vytřepeme důkladně vodu a otrháme lístky. Bylinky usekáme najemno a vmícháme do zakysané smetany. Omáčku dochutíme solí, bílým pepřem a citronovou šťávou. Podáváme s vařenými novými bramborami.

Ingredience

1200 g bílého chřestu
sůl
1 lžička krupicového cukru
Na omáčku:
250 ml zakysané smetany
150 g tučného řeckého jogurtu
svazek bylinek (petržel, kerblík, pažitka, řeřicha, případně šťovík)
1 lžíce plnotučné hořčice
mletý bílý pepř
1 lžíce citronové šťávy