10. května 2014

Postup

1. V hrnci zahřejeme olej. Vsypeme cibuli, česnek a kostičky dýně a na mírném ohni vše opékáme asi 6 minut, až dýně lehce zezlátne. Pak zalijeme vínem a necháme zprudka odvařit. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Pak teplotu ztlumíme, přidáme cuketu, nadrobno nasekaný kadeřávek a quinou a na mírném ohni vaříme asi 15 minut, až bude quinoa i zelenina měkká.

2. Mezitím v menším hrnci přivedeme k varu zhruba 1 litr vody s octem. Vejce postupně vyklepneme do naběračky a ponoříme do mírně bublající octové vody. Vaříme je 3–4 minuty. Pak vodu slijeme. Hotovou polévku rozdělíme do misek. Na každou porci přidáme jedno uvařené zastřené vejce a ozdobíme lístky petržele.

Ingredience

2 lžíce olivového oleje,
1 nadrobno nakrájenou hnědou cibuli,
4 podrcené stroužky česneku
1/2 máslové dýně oloupané a nakrájené na kostky
50 ml bílého vína
1,5 l zeleninového vývaru
400 g cukety nakrájené na kostičky
2 listy kadeřávku
150 g quinoy
100 ml bílého octa
4 vejce
lístky petržele
sůl a barevný pepř