4. května 2016

Postup

1. Chřest oloupeme, dřevnaté konce odkrojíme. Očištěnou mrkev a řapíkatý celer nakrájený na menší kusy dáme do litru studené vody, přidáme neoloupanou cibuli a petržel. Osolíme a pozvolna vaříme 30 minut.

2. Vývar scedíme do hrnce a přidáme do něj na menší kousky nakrájený chřest bez hlaviček. Chřest vaříme na mírném ohni skoro doměkka. Podle potřeby doléváme studenou vodu. Hlavičky povaříme zvlášť krátce v osolené vodě.

3. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Jakmile zchladne, vmícháme ji do polévky a necháme asi 15 minut za občasného míchání provářet.

4. Do misky dáme prosátou mouku, čerstvý sýr, přidáme vejce, nastrouhaný parmazán a osolíme. Dobře promícháme a necháme chvíli odležet.

5. Ze sýrového těsta tvarujeme dvěma lžičkami podlouhlé noky, které uvaříme 6-8 minut v osolené vodě.

6. Provařenou polévku rozmixujeme a přecedíme přes cedník. Podle potřeby dochutíme a můžeme přidat i smetanu. Do hotové polévky vložíme noky a hlavičky chřestu.

Ingredience

1 svazek zeleného chřestu
2 mrkve
1/2 řapíkatého celeru
1/2 svazku ploché petrželky
1 cibule
sůl
50 g hladké mouky
50 g másla
mletý bílý pepř
Sýrové nočky:
60 g polohrubé mouky
200 g čerstvého sýra (lučiny)
1 vejce
30 g parmazánu