27. dubna 2013

Postup

1. Chřest oloupeme, zdřevnatělé konce výhonků odřízneme. Pak ho vložíme do 800 ml, kterou jsme osolili a přidali do ní trošku cukru, a asi 15 minut ho necháme vařit. Krevety očistíme a orestujeme na oleji v pánvi.

2. Měkký chřest vyjmeme z hrnce a nakrájíme ho na špalíčky. Vývar přecedíme.

3. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem, rozšleháme a 15 minut necháme provařit. (Je-li třeba, přidáme trochu vody.)

4. Polévku dochutíme solí, pepřem a cukrem a zjemníme smetanou, ve které jsme rozšlehali žloutky. Nakonec do ní vložíme chřest a krevety a přidáme trochu citronové šťávy a petrželku. Prohřejeme ji (nevaříme!) a odstavíme.

Ingredience

500 g bílého chřestu
sůl
cukr
200 g krevet
2 lžíce oleje
40 g másla
40 g hladké mouky
mletý černý pepř
150 ml smetany na vaření
4 žloutky
trochu citronové šťávy
hrst sekané petrželky