27. dubna 2013

Postup

1. Čtyři menší obdélníkové formičky na koláčky (nebo jednu koláčovou formu) vymažeme máslem, dno vyložíme pečicím papírem. Listové těsto rozválíme a formičky jím vyložíme. Dáme do lednice vychladit.

2. U chřestu oškrábeme dolní část stonků a odkrojíme zavadlé konce. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vložíme do ní připravený chřest a 3 minuty ho povaříme. Pak ho zchladíme a necháme okapat.

3. Smetanu rozšleháme se rozdrobeným sýrem, žloutky a špetkou pepře. Formičky s těstem vyndáme z lednice. Rozdělíme do nich smetanovou směs a na ní rozložíme stonky chřestu.

4. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 minut. Pak koláčky posypeme nakrájenou parmskou šunkou a ještě 5 minut dopečeme. Necháme krátce zchladnout, vyndáme z formiček a podáváme. Ke koláčkům můžeme podávat ještě chřestový salát.

Ingredience

500 g chlazeného listového těsta
12 výhonků zeleného chřestu
sůl
250 ml smetany ke šlehání
250 g sýra feta
3 žloutky
mletý černý pepř
100 g parmské šunky