27. dubna 2013

Postup

1. Chřest očistíme, zbavíme zdřevnatělých konců a nakrájíme na kousky. Povaříme je asi 5 minut ve 100 ml vývaru. Pak chřest slijeme (vývar uchováme) a necháme okapat.

2. Cherry rajčata omyjeme, rozpůlíme a opečeme v pánvi na lžíci oleje. Sušená rajčata nakrájíme na kousky. Oloupanou šalotku nakrájíme nadrobno a zpěníme ji ve velké pánvi na oleji. Pak přisypeme rýži a společně chvíli restujeme.

3. Rýži zalijeme vínem a vaříme na mírném plameni, dokud se tekutina nevsákne. Poté postupně doléváme vývar a vaříme, dokud není rýže měkká. Pak ji zjemníme máslem a smetanou. Přimícháme chřest a rajčata a ještě chvíli povaříme. Nakonec rizoto dochutíme solí, pepřem a posypeme parmazánem.

Ingredience

300 g zeleného chřestu
400 ml zeleninového vývaru
200 g cherry rajčat
3 lžíce olivového oleje
100 g sušených rajčat
2 šalotky
400 g rýže arborio
100 ml bílého vína
100 g másla
200 ml smetany na vaření
sůl
mletý černý pepř
100 g strouhaného parmazánu