27. dubna 2013

Postup

1. Maso nakrájíme na 8 stejných kousků, naklepeme je a z obou stran osolíme a opepříme. Chřest oloupeme, odstraníme zdřevnatělé konce a asi 3 minuty povaříme ve vroucí osolené vodě. Pak jej vyjmeme a necháme okapat.

2. Na maso rozprostřeme plátky slaniny, tak aby polovina přesahovala ven. Na ni dáme zelený chřest, zavineme a přes maso obtočíme převislou slaninu. Závitky zprudka opečeme v pánvi na oleji, vložíme je do pekáčku a dopékáme asi 10 minut v troubě.

3. Vývar nalijeme do pánve a prudkým varem jeje zredukujeme na polovinu. Pak vmícháme máslo, osolíme, opepříme a vložíme bílý chřest. Na mírném plameni za častého míchání vaříme 5 minut. Ke konci vaření přisypeme nasekanou petrželku. Telecí závitky podáváme s bílým chřestem, petrželkovým máslem a přelijeme je vypečenou šťávou. Vhodnou přílohou jsou brambory.

Ingredience

800 g telecí kýty
sůl a mletý černý pepř
16 stonků zeleného chřestu
16 stonků bílého chřestu
8 plátků slaniny
olivový olej
75 g másla
200 ml zeleninového vývaru
4 snítky petrželky