27. dubna 2013

Postup

1. Chřest opláchneme. Odkrojíme špičky o délce asi 4 cm, podélně je rozpůlíme a dáme stranou. Zbytek stonků nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Hrášek necháme rozmrazit.

2. V kastrole rozpustíme máslo, přidáme nakrájený chřest s cibulí a restujeme asi 2 minuty. Přilijeme vývar, přisolíme a vaříme asi 20 minut. Přisypeme hrášek, necháme přejít varem a rozmixujeme. Slaninu rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě při 150 °C dokřupava.

3. Rozříznuté hlavičky chřestu krátce povaříme v osolené vodě. Prudce je zchladíme a necháme okapat. Polévku přecedíme, vmícháme do ní smetanu, citronovou šťávu a špičky chřestu. Doplníme ji rozlámanými plátky slaniny.

Ingredience

500 g zeleného chřestu
1 menší cibule
250 g mraženého hrášku
40 g másla
600 ml zeleninového vývaru
sůl
50 g libové anglické slaniny v plátcích
200 ml smetany 30%
1 lžička citronové šťávy