27. dubna 2013

Postup

1. Chřest očistíme, odkrojíme zdřevnatělé konce a oloupeme ho. Pak ho spaříme ve vroucí osolené vodě a necháme okapat.

2. Filet z lososa očistíme, odřízneme kůži a maso nakrájíme na porce. Osolíme je, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Na pánvi rozehřejeme olej a porce lososa zprudka ze všech stran opečeme. Opečené maso vyndáme z pánve a necháme na teplém místě.

3. Ve výpeku rozpustíme dvě lžíce másla, přilijeme víno a zvolna svaříme na polovinu. Přidáme sýr, důkladně rozmícháme a zalijeme smetanou.

4. Nakonec do omáčky nastříháme řeřichu. Podle potřeby osolíme, dochutíme citronovou šťávou a najemno nastrouhanou kůrou. Na pánvi rozpustíme zbylé máslo a okapaný chřest krátce orestujeme. Osolíme ho, opepříme a podáváme s lososem a řeřichovou omáčkou.

Ingredience

500 g zeleného chřestu
sůl
600 g filetu z lososa
mletý černý pepř
1 bio citron
2 lžíce olivového oleje
4 lžíce másla
200 ml bílého vína
250 g přírodního sýra
150 ml smetany
1 vanička řeřichy