23. dubna 2016

Postup

1. Játra očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Žampiony opláchneme, osušíme a překrájíme na poloviny. Zprudka je opečeme v hluboké pánvi na troše rozpáleného oleje společně s játry. Opepříme je a přendáme na mísu. Výpek zalijeme vínem a provaříme do zhoustnutí.

2. Mrkev oloupeme, nakrájíme na tenké špalíčky, nasypeme je do osolené vroucí vody a jen krátce povaříme, aby zůstaly křehké. Kuličky vína rozkrojíme na poloviny a odstraníme semínka. Cibuli oloupeme a usekáme nadrobno.

3. V kastrůlku rozehřejeme zbylý olej s máslem a cibuli v něm osmahneme dozlatova. Přisypeme mouku a při střední teplotě ji za stálého míchání necháme zezlátnout. Přilijeme vývar, rychle rozmícháme a necháme 15 minut provařit.

4. Do základu vlijeme výpek s vínem, přidáme játra se žampiony a zvolna podusíme ještě asi 10 minut. Potom játra osolíme, přidáme mrkev a hroznové víno a vše společně prohřejeme. Podáváme s rýží.

Ingredience

600 g drůbežích jater
300 g malých žampionů
50 ml oleje
čerstvě drcený černý pepř
250 ml bílého vína
1 velká mrkev
sůl
250 g bílého hroznového vína
1 cibule
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
250 ml drůbežího vývaru