20. dubna 2011

Postup

1. Čočku na hodinu namočíme a pak dáme vařit do 1500 ml vody spolu s větvičkou tymiánu, bobkovým listem a půl lžičkou soli. Jakmile čočka změkne, vařič vypneme, ale vodu nesléváme.

2. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, 3 stroužky česneku na plátky. Mrkev, celer a petržel nastrouháme na hrubém struhadle. Slaninu nakrájíme na kostičky, dáme do hrnce a opékáme chvilku na mírném plameni, dokud nepustí trochu tuku (pokud je libovější, přidáme trochou olivového oleje). Na tuk vsypeme cibuli a kořenovou zeleninu a opékáme za občasného promíchání 4 až 5 minut.

3. Jakmile zelenina trochu změkne, zalijeme ji loupanými rajčaty a důkladně – asi 20 minut – provaříme. Opatrně přilijeme čočku i s vodou, ve které se vařila. Osolíme, opepříme a nakonec přidáme ještě jeden utřený stroužek česneku. Podáváme s bílým chlebem, polévku na talíři si každý posype parmazánem podle chuti sám.

Ingredience

250 g čočky
1 větvička tymiánu
1 bobkový list
sůl
1 cibule
4 stroužky česneku
1 mrkev
100 g celeru
1 petržel
60 g slaniny vcelku (nejlépe pancetty)
500 g loupaných rajčat (z konzervy)
mletý černý pepř
strouhaný parmazán na posypání