15. dubna 2013
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media

Postup

1. Filety pstruha opláchneme a osušíme. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. V kastrolu rozpustíme 1 lžíci másla a cibuli na něm necháme zesklovatět. Pak přilijeme 300 ml vína a 300 ml vody. Směs osolíme a přivedeme k varu. Vložíme do ní filety, ztlumíme teplotu a necháme je asi 5 minut táhnout.

2. Chřest očistíme. Asi 2 litry osolené vody přivedeme k varu, přidáme lžíci másla a chřest. Vaříme ho asi 5 minut (podle síly výhonků). Poté chřest prudce zchladíme v ledové vodě, vyjmeme ho a necháme na cedníku okapat.

3. Zbylé, rozpuštěné máslo se zbytkem vína vyšleháme na hladkou omáčku, vmícháme do ní nasekané bylinky a osolíme ji. Filety s chřestem rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou. Podáváme s vařenými brambory.

Ingredience

8 filetů ze pstruha
1 cibule
180 g másla
340 ml bílého vína
sůl
800 g zeleného chřestu
2 lžíce pokrájených bylinek (petrželka, kopr, bazalka, pažitka)