15. dubna 2013

Postup

1. Filátka pstruha pokapeme citronem. Z trochy vejce a solamylu rozmícháme hustou lepkavou kašičku, kterou ryby ze všech stran potřeme. Necháme je asi 20 minut odležet.

2. Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody. Rukolu opláchneme, okapeme a krátce jí orestujeme na rozpuštěném másle. Odstavíme a necháme zchladnout.

3. Cuketu opláchneme a škrabkou z ní nahoblujeme dlouhé tenké plátky, které obtočíme okolo filátek. V pánvi nahřejeme tenkou vrstvu oleje a filátka pstruha na ní z obou stran opečeme. Osolíme, přendáme na pekáček a dáme do trouby rozpálené na 180 °C na 5 minut dopéct.

4. Uvařené brambory scedíme a propasírujeme přes jemné síto do kastrolu s rukolou. Naředíme smetanou a podle chuti přisolíme.

5. V misce smícháme jemně mleté mandle, utřený stroužek česnek, všechny bylinky, přilijeme olej, citronovou šťávu, přidáme hořčici a dobře promícháme. Podle chuti osolíme. Podáváme k rybě s rukolovou kaší.

Ingredience

8 filátek ze pstruha nebo 4 menší pstruzi
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce rozšlehaného vejce
1 vrchovatá lžička solamylu
600 g brambor
sůl
80 g rukoly
2 lžíce másla
2 menší cukety
4 lžíce oleje
100 ml smetany 12%
1lžíce jemně mletých mandlí
1 stroužek česneku
3 lžíce pokrájené bazalky
1lžíce pokrájené ploché petržele
1lžíce pokrájené pažitky
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička celozrnné hořčice